Ontstaan Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen

Ons land telt een groot aantal fanfareorkesten. Een typisch Nederlands fenomeen, waarvan er ook nog enkele orkesten te vinden zijn in België. Zo rond de jaren tachtig werd door de dirigenten van de fanfarekorpsen geconstateerd dat er erg weinig repertoire voor deze orkestvorm voor handen was. Veelal moest worden teruggegrepen op arrangementen van harmonie- en brassband muziek. Voor deze orkesten werd wel originele muziek geschreven, hetgeen duidelijk heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van beide orkestsoorten.

Met name de brassbands waren eind jaren 70 in opmars en vormden met hun originaliteit van de muziek een verademing voor menig dirigent. De opkomst van de brassbands werd gezien als een bedreiging voor de typisch Nederlandse orkestvorm fanfare. Om deze orkestvorm te behouden en te promoten werd het initiatief genomen tot een fanfarefestival. In 1983 werd door de initiatiefnemers, afkomstig uit “De Bazuin” Tzummarum, de Stichting Frysk Fanfare Festival opgericht. Een noodzakelijke en juridisch betere organisatievorm. Van 1983 tot 2009 werden door deze stichting de Frysk Fanfare Festivals georganiseerd en er werden vele compositie opdrachten voor fanfareorkest verstrekt.

In 2010 werden de eerste Open Fanfare Kampioenschappen georganiseerd en verschoof de locatie van Heerenveen naar Drachten. In het eerste jaar waren het Friese kampioenschappen, de jaren daarna waren het Nederlandse kampioenschappen. De kampioenschappen worden gehouden in Schouwburg De Lawei. 

In 2017 is voor de organisatie van het evenement een nieuwe stichting opgericht, de Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Deze stichting richt zich volledig op het evenement terwijl de Stichting Frysk Fanfare Festival zich op het stimuleren van nieuwe composities richt. De Stichting Frysk Fanfare Festival heeft statutair een doelstelling op het gebied van het stimuleren van nieuwe composities. Zij is dan ook bestuurlijk deelnemer in het Repertoire Informatie Centrum.